Metropolis M

No 5-2020 EINDEXAMENBIJLAGE 

Dansen van geluk 

Lasity Last 

Fine Art Sculpture 

 

Als beeldhouwer afstuderen met een fotoreeks is zelfs voor de AKI opmerkelijk, terwijl deze academie toch wel bekendstaat om zijn interdisciplinaire en eigenzinnige karakter. Lasity Last (1995) moet er zelf ook wel om lachen: platter wordt een medium niet. In de wind bestaat uit een foto’s van een doek dat door de lucht danst. Dat Last voor dit project voor fotografie koos was voor haar heel natuurlijk, omdat je hiermee het moment kunt bevriezen. Anders dan bij een video blijft het moment zolang duren tot je je van de foto afwendt. In een hele serie lijkt het alsof het doek eindeloos blijft dansen.

Dat bevriezen speelt een belangrijke rol in Lasts werk. Ze heeft aandacht voor het schijnbaar nietige of zelfs ongewenste: iets als onkruid intrigeert haar, want dat is uiteindelijk toch een levend organisme dat groeit en zijn plaatsje in de wereld inneemt. Zulke momenten van plezier en ontdekken probeert Last uit te rekken door ze als het ware na te maken, in de hoop dat anderen ook langer de tijd nemen om naar de wereld om hen heen te kijken. Bij het maakproces komt dan ook veel plezier kijken.

Sculptuur draait voor Last vooral om de omgang met de materialen en niet zozeer om een monumentale uitstraling. Zo heeft ze een voorkeur voor ongebruikelijke, zachtere materialen als stoffen, planten en onbewerkt hout – vergankelijke materie. Ze gaat vooral al doende aan de slag en geeft haar gedachten niet de kans om haar te veel in de weg te zitten. Ratio maakt zo plaats voor een speelse en grote verbeelding; zelfs bij levenloze objecten bedenkt ze graag een persoonlijkheid en verhaal. Ze romantiseert de werkelijkheid door het oorspronkelijke moment niet alleen te bevriezen, maar door ook een extra laag magie toe te voegen. In de wind bijvoorbeeld, vond zijn oorsprong in de verschillende doeken die ze in de kast heeft liggen. Last stelde zich voor dat die zich opgesloten voelden. Ze heeft hen bevrijd, en nu dansen ze van geluk. 

Maarten Buser
Is dichter en kunstcriticus

  • Instagram